Ideari polític

Canviant Sant Feliu des de la implicació ciutadana

L’àmbit local és especialment propici per al sorgiment de projectes d’empoderament popular i de construcció comptant amb la ciutadania. Sant Feliu és un clar exemple de com això ha estat possible des de fa anys a alguns llocs, recollint les aspiracions i els somnis dels moviments socials previs als ajuntaments democràtics i mantenint aquest esperit en la construcció i desenvolupament de la ciutat.

petitSFEC

Sant Feliu en Comú vol treballar per consolidar, aprofundir i propiciar un salt endavant d’aquest projecte il·lusionant arreu del territori. Cal impulsar una tasca que incorpori a molta gent, en un projecte que sigui ric, divers, que sigui motor de millora de la ciutat, amb capacitat d’anàlisi i de proposta, capaç d’elaborar un programa rupturista, ecologista i feminista, que esdevingui referent de polítiques d’esquerra per sumar a l’eina de transformació social i de treball que representa Catalunya en Comú.

Davant del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat, sabem que les solucions només poden ser polítiques. Concebem la sobirania en plural com la capacitat que tenim, com a ciutadans i ciutadanes constituïts en comunitat política, per decidir democràtica i col·lectivament sobre els afers comuns; és dir, sobre el nostre futur col·lectiu i sobre tot allò que afecta a la nostra comunitat. Catalunya és una nació sobirana i, com a tal, ha de tenir ple dret a construir el seu futur i la seva relació amb d’altres pobles.

Avui sabem millor que mai –i els atacs que estem rebent els ajuntaments del canvi i l’autonomia i finançament municipal així ens ho recorden- que la construcció d’un projecte de transformació social com el que defensem des de Catalunya en Comú ha de tenir el seu fonament en l’espai local. En polítiques i estratègies municipals que construeixin cohesió social, i al temps promoguin un canvi cultural imprescindible per avançar en la direcció d’un canvi social, econòmic i polític; i fer-ho des de baix, des de la base, des de la ciutadania i les organitzacions i moviments socials de tota mena alineades amb aquest objectiu.

Sant Feliu es troba davant d’una fita històrica degut a la transformació urbana i social que representarà el soterrament de les vies del tren, pel que tanta gent ha batallat durant tant de temps fins a aconseguir-ho.

Una fita que també és un gran repte que derivarà en canvis molt de fons en la ciutat que coneixem. Canvis que s’han de plantejar com una oportunitat per un gran consens ciutadà, al que s’ha d’arribar des de la suma i l’aportació de totes les mirades i les opcions que hi ha a la ciutat.

La prioritat de Sant Feliu en Comú és treballar per a que la nova ciutat que ha de propiciar el soterrament, reforci la ciutat cohesionadora, justa, activa, equilibrada, segura, i amb identitat pròpia que volem.

Per això, tenim l’obligació política i la responsabilitat històrica d’eixamplar la base social del nostre projecte polític, i d’oferir cobertura, suport i el treball col·laboratiu a les iniciatives ciutadanes que treballen en la mateixa línia.

En definitiva, hem d’estrènyer els vincles d’una aliança política i ciutadana per a construir un projecte comú de transformació i canvi, tot aprofundint l’estratègia per bastir la conformació d’un nou bloc històric de transformació local.

Volem que el projecte de Sant Feliu en Comú sigui un espai identificable amb el projecte de CatComú arreu del territori. Des d’aquesta perspectiva, Sant Feliu en Comú vol donar forma a un programa i a una candidatura que es basi en:

1.- Primer, les persones. Posem en el centre de la política els drets de les persones i la justícia social. Treball, dret a l’habitatge, equitat, drets socials, salut pública, educació pública a una Ciutat Educadora, cultura, i bé comú. En definitiva, la vida de les persones, la garantia dels drets de la ciutadania, l’accés als serveis públics, la igualtat i la justícia, han d’estar al centre de les polítiques municipals.

2.- Rescat Social. La crisi no ha acabat per la immensa majoria de la gent i ens ha deixat un panorama de desigualtats que cal revertir. Sens dubte hem de posar l’accent en les polítiques que ajudin a revertir les situacions de vulnerabilitat de les famílies.

3.- L’habitatge és un dret, no un luxe. Des de l’ajuntament treballarem per garantir aquest dret amb a través de l’eina del Pla d’Habitatge, que sens dubte caldrà ampliar i fer arribar a la inciativa privada, tant empresarial com social i cooperativista. El soterrament és una gran oportunitat per fer un salt endavant en habitatge públic, mitjançant una planificació no especulativa i que posi a les persones al centre.

4.- Un Sant Feliu per a una economia i ecologia basada en el bé comú. Volem un ajuntament que col·labori encara més amb la ciutadania per innovar en la democratització de l’economia i la preservació del medi, tot protegint l’herència que ha de quedar per a les generacions futures. Volem impulsar i aprofundir en l’economia social i solidària, la gestió col·lectiva dels béns comuns, un nou model energètic i de mobilitat, la dinamització de l’economia, la innovació i la generació d’oportunitats.

5.- Una administració pública eficient, honesta, transparent i oberta. Tot avançant en la recuperació de la gestió pública dels serveis públics per als seus titulars, la ciutadania; aprofundim en el bé comú. Una administració que treballi prioritzant les polítiques de transparència i rendiment de comptes per facilitar el control ciutadà, la participació i la col·laboració en una administració oberta a la intel·ligència col·lectiva.

6.- Construirem plegades el Sant Feliu de 2030. Davant el repte que suposa el soterrament de les vies del tren, des de Sant Feliu en Comú volem que la configuració de la nova ciutat passi per la construcció d’un nou eix ciutadà, amb una mobilitat sostenible, on l’habitatge i l’escola pública tinguin un paper protagonista, amb zones verdes i equipaments, de gaudi per a tota la ciutadania.

7.- Sense les dones, no hi ha municipalisme transformador ni una societat justa. Treballarem amb una candidatura plenament feminista, un govern que deixi constància de la necessitat d’igualtat, i una agenda política que treballi de manera transversal en totes les àrees. Volem una ciutat de Sant Feliu que estigui a l’alçada d’aquests reptes, encara amb més justícia de gènere, en l’urbanisme, en els pressupostos, en les polítiques socials i en les maneres de funcionar.

8.- Candidatures àmplies de ciutadania compromesa. Ens ajuntem persones, ciutadania compromesa amb Sant Feliu i que comparteix objectius comuns. Venim de diferents partits, col·lectius, associacions i grups, de les places, de casa… i sumem forces per transformar la realitat des de totes les diversitats personals, sexuals i afectives, de manera visible, mitjançant l’apoderament ciutadà, amb la voluntat de representar la majoria. Volem construir consens per avançar juntes. Afrontem els diversos punts de vista i interessos d’una candidatura oberta i participativa des de la col·laboració, la deliberació per a l’enteniment i la cerca de les millors solucions que ens puguin aplegar a totes per avançar en els objectius comuns.

9.- Volem construir un projecte amb organització horitzontal, i obertes a la ciutadania. Una proposta horitzontal, participativa, oberta i eficient. Promovem mètodes de treball que facilitin i facin efectiu aquest treball en obert, no jeràrquic i que permeti la conciliació. I evitem la dependència econòmica de les entitats financeres. El programa electoral, les llistes de les candidatures, les grans decisions municipals, les hem de decidir amb la ciutadania.

10.- Volem guanyar, per transformar encara més les realitats de Sant Feliu, de la nostra Roses de Llobregat. Tot combatent els privilegis, el clientelisme i les desigualtats, recuperant la Memòria Històrica, però sobretot, volem guanyar per a que l’Ajuntament estigui al servei de les persones i del bé comú.